Nem messze lakik Tokiótól, egy lazának nem mondható többfogásos ebéddel indítottuk az ismerkedést egy nagyon hangulatos, igazi japános kisétteremben.
Az étlapunk :) Ha valaki nem tudná, a felső sor második nagy oszlopa volt a mi menünk:
Egy erős vodkához hasonló aperitívvel kezdtünk, ki gondolta, hogy van ilyen is :)
Íme a fogások:
Az első: ízelítő 2 személyre. Bal alsó sarokból kezdem: a fehér valami gyökérféle, és algával. Felette egy soba sushi! Rizs helyett sobatészta az alapja. A gömböc az édeskés burgonya. A kerek szelet tofukrémmel töltött. A tányérkában tofu és misokrémes izé van. Az utolsó pedig valami zöldségféle tempurázva.
A második: misokrém pálcikán megsütve, édeskés ízű volt.
A harmadik: sobagombóc póréhagymával, wasabival és sóval vagy szójaszósszal.
Innentől ennek a gombócnak a főzőlevét ittuk, nem gondoltam volna, hogy ez jó lehet, de nagyon ment a fogásokhoz.
A negyedik: tempurázott zöldség és hal. Sóval vagy szójaszósszal.
Az ötödik: sobatészta az előzőekhez hasonlóan hagymával, wasabival és szójaszósszal. Itt adtam fel :)
Meg lettem dicsérve a pincérnő által, hogy mennyire ügyesen kezelem a pálcikát :)
A városka aránylag kicsike, de van egy szentélye és a tengerparton egy nagyobb is, ahova néha még a császári család is ellátogat! Bocsánat, ez az óceán! A csendes.
A beach:
A szentély:
A szentélyhez vezető út jobb oldalán apró miniszentélyek vannak: halott gyermekekért, kisállatokért, terhes nőknek, köhögés ellen stb :)
Én ez utóbbinál imádkoztam és akkor most el is magyarázom hogyan is kell ezt csinálni :)
Odamész a vizes bódéhoz, felkapsz fakanalat és jobb kezeddel merítesz a vízből. Picit rácsorgatsz a bal kezedre, megdörzsölöd, majd átteszed a balba a farúdat és a jobbra öntesz. Vissza a jobbra a rúdat, megint a balba öntesz és iszol belőle, megforgatod a szádba és kiköpöd. De nem ám a víztárolóba, hanem ki a kövekre. Majd kiöntöd a vizet is. Ezzel megtisztultál, mehetsz imádkozni.
Odamész egy szentélyhez. Pl ehhez:
- Meghúzod vagy megzörgeted ami ott van (harang, kolomp, dob, a kisiskoláslány copfja stb)
- Bedobsz egy kisebb összeget a perselybe
- 2x mélyen és tisztelettudóan meghajolsz
- 2x összecsapod a tenyered (férfiak hangosabban, nők szégyenlősebbek - náluk alig hallani)
- Imádkozol összetapasztott tenyérrel
- 1x mélyen meghajolsz
- elmenőfélben még egyszer lazábban meghajolsz
Erről a kis szentélyről egy anime jut mindig eszembe, amit Jucy mutatott. Kivánságkő a fehér, megérinted, imádkozol a fentiek szerint és ha összeporlik, megsemmisül, akkor teljesített egy kívánságot. Naná, hogy kivántam itt is. :p
Toshie egy kedves 2 emeletes házban lakik, mivel nagyon szereti a francia dolgokat a ház egy nagyon érdekes japán-francia mix szerint van berendezve, nagyon hangulatos, olyan igazi női lak :) Sokfélét kóstoltunk meg, elsősorban japán édességeket: mochiféléket, a nagynénje által készített umeboshit, amiből kaptam is egy picikét útravalónak, mivel imádom (édes volt Toshie anyukája, amikor bekaptam egészben a szilvát és felhorkant... állítólag külföldiek nem nagyon szeretik, nekem speciel minden japán kaja eddig bejött, még a natto is). Az eddigi legfinomabb édesség az aszalt őszibarackos mochi volt! Epreset már csináltam én, de barackosat még nem - de most tutti fogok!
Ez pedig egy érdekesség: sóban eltett cseresznyevirág, Toshie családja különleges alkalmakkor fogyasztja csak, vízzel van felöntve (hmm, vodkával sem lehet rossz).
És ha nem pukkadtam volna ki, akkor íme a vacsoránk: sukiyaki. Hát ez valami isteni volt! Mellé sok kis apró fogás, mint tofu, zöldbab misokrémmel (édes), saláta, pácolt gyömbér. A sukiyaki nagyon vékonyra szelt hús, ami egy nagyon kellemes édeskés szójaszószban van kisütve, mellette tészta, hagyma, tofu, gomba stb... az asztalnál csináltuk, és az egész nyers tojásba van beledobva.
Ehhez ittunk szakét felüditősítve és sima szakét hidegen.
Pukk :)
Az anime: Asatte no Houkou, ha jól emlékszem :)
ReplyDeleteÉn már az első adag kaja után kidőltem volna,egy hős vagy!! :)
Ezek egész finom kajáknak tűnnek. :-)
ReplyDeleteÉn bekajáltam volna mind :D
ReplyDeleteSukiyaki!!!!! Én is akarok!!!
Araniel, de hát mi tart vissza? :D
ReplyDeleteNincs időm csinálni, étteremben drága.
ReplyDelete