Uenoban sétálgattam egy parkban, innen csak képeket mutogatok, mert nem nagyon néztem utána mi micsoda:
Az első két kép kedvenc sógunom szentély előtt készült... sajnos a szentélyt épp felújítják, csak egy poszter volt látható :(
A második kép Hiroshima lángjait jelképezi.
A parkban egy étterem, pont látszik ez a kedves kis szokás, hogy az ételek műanyag változatait kiteszik a kirakatba, nagyon praktikus. És magyar szokásal ellentétben a japán tényleg így is néz ki élőben, ha nem jobban:
Még több szentséges kép :)
Az elmaradhatatlan természetképek:
A közelben találtam rá a Yushima Tenman-gū szentélyre, pár éve újították fel ciprus fából. És telis tele volt krizantémmal, a koszorúktól kezdve bonsaikokon át a bábuk kimonojáig. Csodaszép volt a kis kertjével együtt:
Egy kis édesség is jutott erre a napra, a mochi. Mindenféle színben és alakban, legtöbbször az adott évszakot ábrázolják, Ősz lévén sok volt a halloweenes cucc, de akadt szilvavirag is (a lila, kozepen umeboshi azaz savanyu szilva van, rendkivul pikans es izgalmas izosszeallitas volt):
Pöttömkéknek pedig az új Disney kollekció:
És akkor jöjjön a színházi élmény. Épphogy beestem, mert a nagy sétálgatás közepette megfájdult a hátam és "kénytelen voltam" egy japán masszázst kipróbálni. Nos, nő sem taposott meg - eddig :) Nagyon jó volt amúgy, teljesen más mint eddig bármelyik fajta masszázs, a kiszolgálás meg egyszerűen leírhatatlan, de azért megpróbálkozom vele: egy kis utca 3. emeletén egy jó nagy lakás. Cipőcskét kint hagyjuk ajtó elött, és kapunk egy mamuszt. Kiválasztottam melyik masszázst kérem, majd mosdó. Ezután nagyon udvariasn felszólítottak, hogy most megtehetem, hogy kifizessem :))) Bunkó magyar, utólag akartam fizetni. Miután fizettem, az öltözőben választhattam egy pizsamát (XL-set kaptam elő, mivel a japok olyan picik, de ez tényleg hatalmas volt :)). Egymás mellett több asztal volt, amire fel lehetett feküdni, nem voltak elválasztva - új értelmet nyert a gruppen :D Kis lyuk az arcnak, erről mindig egy Jackie Chan film jut eszembe, amikor alá pedig egy pucér hölgyet toltak be - nem, én nem kaptam ilyet. Fiút sem. :( Ezután mászott rám a hölgy, ami meglepő érzés volt :) És jól megtaposott. A masszázs után megvárta amig felöltözöm, kikisért az ajtón kivülre, többször mélyen és mosolyogva meghajolt, "várjuk vissza" stb :) Királynőnek érzi magát az ember lánya ebben az országban.
Back to theatre, csapongok :)
Nem igazán öltöznek ki, bár voltak tradicionális kimonós idős párok, de a többség munka után, amiben volt aznap kb. Egy előadás 3 darabból áll, különböző témákat felölelve. Az első egy dráma, a második kimondottan egy onnagatának való darab (női szerepet eljátszó férfi, ahol megmutathatja a nőiességét, általában táncolnak benne), a harmadik vígjáték. Angol audioguide-t kértem hozzá: egy kis diktafon formájú doboz egy darab fülbe dugható izékével. Automatikusan indul, mindig tudja hol tart a darab. Elmeséli éppen mi történik a színpadon. Meglepő volt, hogy mennyire érthető volt a darab, annak ellenére, hogy japánul volt, de a színészek kitűnő játéka és az audioguide együttesével mindent értettem, a vicces részeken még nevettem is - fantasztikus az arcmimikájuk és a mozdulataik, nyelv nélkül is érthető! Egyáltalán nem tűnt hosszúnak az a 4-5 óra, amit itt töltöttem :) Bármikor szívesen újra.
Szép kimonók. A pasztell színűek különösen.
ReplyDeleteMagamnak egy lilát vettem, olyan gyönyörű ez a színkavalkád!
ReplyDeletePersze nem itt, ez a megfizethetetlen kategória.
ReplyDeleteNa,végre van rendes net és tudok komentelni.
ReplyDeleteItt most ez a kedvenc kép: https://picasaweb.google.com/lh/photo/D7_9yrpY9mF672UtMXsUyiUlQPuah7471vFfsMtDJEE?feat=embedwebsite
Tényleg gyönyörűek a kimonók, meg minden :)
Az a jelenet a masszázs ágyon lévő lyukkal mindig is nagyon tetszett nekem. :-)
ReplyDeletePersze lehet a fejedet belenyomjak, es kinyirnak :p
ReplyDelete