Nos fél óra alatt ott voltam, munkába tovább tart beérni :o
Bevallom a szentélyekből már kicsit elegem volt, végülis ugyanúgy néz ki mindegyik. Nara nem igazán szép. Egy kisváros, sokkal több parkra számítottam, több zöldre, ehelyett üzletek, turistapavilonok, olcsó útszéli kajáldák.
A bejáratnál egy tábla figyelmeztetett, hogy a kis dögök igenis tudnak vadak is lenni: elveszik a táskádat, megrúgnak, fellöknek :)
És mivel a mai délelőtt főszereplői ők voltak nézzük is a parkot:
Ez a keksz a kezemben a hivatalos őznyami :)
Szerették-e? Hát kb ennyire:
És mindenütt ott voltak :) Némelyikőjük erőszakos, például egy bácsi zsebéből kihúzták a belépőjegyet és megették :) Nagy nevetés volt :)
A sok etetéstől megéheztem, és a sarkon találtam egy éttermet. Elég nagy volt a forgalma, így ígéretesnek tűnt, a kirakatban található műanyagkaják is csodaszépek voltak és volt köztük megfizethető menü. Szabad hely nem volt sajnos, így leültettek egy padra. Szépen elkezdtek sorakozni utánam az emberek, és egy néni leült mellém beszélgetni :) Nagyon kedves volt, 5 perc alatt a fél életét már tudtam :) Furcsa mennyire nyitottak. Sajnos a férje nem akart mellém ülni (én kerültem ugye elöbb sorra és felajánlottam, hogy üljenek velem egy asztalhoz), így egyedül fogyasztottam el az ebédemet. Ami nem tudom mi volt, de gyönyörű és ízletes:
A szentélyeket csak kivülről csodáltam meg :) Ez egy ilyen szentségtelen nap volt:
Délután pedig írány Osaka. Ha már úgy sem sikerült semmi sógunosat megtalálnom, legalább a várat hadd nézzem meg. Persze ez is zárva volt :))) Viszont lenyűgőző volt az egész. A parkon kivül egy koncertaréna volt, ahol fiatalok gyülekeztek az aznapi esti koncertre. Utcazenészek játszottak, megint csak hihetetlen jó minőségben, teljes felszereléssel.
És amikor megláttam a várat - na itt homályosult el a látásom :) Egyrészt ez a hihetetlenül abszurd egyvelege megint a modernek és a történelemnek (popzenét hallgatva furán öltözött tinik között sétálva, az osakai várat bámulom); másrészt álmomban sem gondoltam volna amikor 3xra olvastam el a sógunt és az osakai vár labirintusát, hogy én, ÉN, valaha majd itt fogok sétálni, igaz szamurájok nélkül. És talán a könyv hatására kicsit óvatosan lépkedtem, várva mikor állítanak meg a kapuknál a szamurájok vagy mikor ugrik elő egy orvgyilkos ninja, hogy megöljön, mert Toranagát támogatom :)
A várt 2 vizes árok védi, és több kapuja is van.
A formája pedig messziről lenyűgöző és félelmetes, mint a sógun fejdísze, tiszteletet parancsoló:
Közelről viszont csilivili:
Osaka felett az ég:
És a másik ok, amiért ebben a városban kötöttem ki, az a gasztonómia :) 2 híres osakai ételre vágytam nagyon, az egyik a takoyaki, azaz a polipgolyó. Csúnya, de finom kategória :) Mivel elvitelre kértem és csak 2 nappal később néztem meg a dobozt, kicsikét összeérett a dolog :) Egyébként palacsintatésztaszerűségbe vannak a polipdarabkák belekeverve, és egy speciális vaslapon kisütve. Tetejére isten tudja mit tesznek, a majonéz az biztos:
A másik finomság az okonomiyaki. Gyerekek, ez valami isteni. Zöldség van szintén pacsitésztába keverve, bár a tojást okosan csak a zöldséggel együtt keverik hozzá. Az én változatomba kimchi került, tetejére füstölt szalonna. Leöntve az egész az okonomiyaki szósszal, ami a BBQ szósz szójásított változta és majonézzel. Na most is csöpög a nyálam tőle :))) Aki kint jár, kóstolja meg, mert isteni! 1 órát keringtem, mire megtaláltam, mivel Osakában nem igazán írnak ki semmit angolul, és képekről sem sikerült felismernem. Végül, a feladás határán a cigiárustól (epres cigi, lányok ez isteni!!!) megkérdeztem, hogy nem tud-e a környéken okonomiyakist. Dede, itt van a szomszédjában :D Hát így :)
Ráadásnak a japán karácsonyi epertorta. :) Az enyém finomabb, meee:
Maga a környék a híres szórakozó- és shoppingnegyed volt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy meg tudtam állni, gyönyörű ruhák, cipők, ékszerek mindenhol, és igen sok magyar vonatkozásban is megfizethető vagy akár olcsó (3200 ft-ért bélelt csizma!). Egy hős vagyok :)

Ezekről az őzikékről mindig a Badárék Jappán című könyve jut eszembe :D
ReplyDeleteÉn is akarok ilyen finiket enni :(
Az őzikék nagyon aranyosak. :-)
ReplyDelete